Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 34 common:people_all_forms

Звіт директора школи

Date: 4 липня 2018 о 08:00
502 view

Звіт директора
Блиставицької ЗОШ I-III ступенів
Топоренко В.М.
на загальних зборах педагогічного колективу,
батьківського комітету, та громади села
за 2017-2018 н. р .

У своїй діяльності протягом звітного періоду, я керувалася Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Положенням «Про загальноосвітній навчальний заклад» та іншими законодавчими документами України, що регламентують роботу навчального закладу, Статутом школи, правилами внутрішнього розпорядку, посадовими обов’язками директора школи, іншими нормативними документами, що регламентують роботу керівника загальноосвітнього навчального закладу.

Директор школи - Топоренко Вікторія Михайлівна, освіта вища, за фахом учитель англійської мови, української мови та літератури, зарубіжної літератури  спеціаліст другої кваліфікаційної категорії. Заклад очолює з вересня 2017 року.

Блисавицька загальноосвітня школа I-III ступенів побудована в 1969 році.

Блисавицька загальноосвітня школа I-III ступенів, відноситься до комунальної форми власності, навчальний заклад розташований в с.Блиставиця, вул.Соборна, 27, Київської області Бородянського району.

У Блисавицькій загальноосвітній школі I-III ступенів – українська мова навчання. Потужність школи розрахована на -     класів.     

(4)Контингент учнів    на  кінець 2017/2018  навчального року в 11 класах навчається 149 учнів, з них 1 – 4 класів – 70 учнів, 5 – 9 класів – 62 учні, 10 – 11 класів – 12 учнів. Вибуло зі школи     учнів, у звязку зі зміною місця проживання. Прибуло до шкои – учнів.  Випускників 9 класу – 6 учнів, випускників 11 класу – 6 учнів.   Всі учні 11 класу беруть участь у проходженні державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року.

(5)Незважаючи на вік будівлі школи, адміністрація школи разом із колективом постійно працює над удосконаленням матеріально-технічної бази, підтриманню її в робочому стані. Кожного року в закладі створюються умови для роботи і навчання, ремонтуються кабінети. Цього року в школу придбано нове сучасне обладнання, яке допомагає удосконалити як навчальний та позашкільний процес . Кожен рік виконуються косметичні ремонти, є висновки державної санітарно – епідеміологічної служби про відповідність приміщень вимогам санітарних норм і правил. Нажаль, цього не можна сказати про якість води. Відповідно до висновків Ірпінського міжрайонного відділа лабораторних досліджень від  29.05.2018 встановлено, що проба питної води не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4 – 171-10 « Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною» за фізико-хімічним показником: залізо – 0,76мг/дм 3 ( в нормі не вище 0,2 мг/дм 3).  Про безпеку води подбав батьківський комітет, згідно рішення якого в школу було встановлено фільтр.

(6)Протягом навчального року адміністрація школи працювала над вдосконаленням  навчально-матеріальної база школи. Достатню увагу було  приділено естетичному вигляду навчального закладу. Коридори, вестибюль школи поступово поповнюються новими сучасними пластиковими стендами, активно проводиться робота з озеленення класних кімнат. Подвір'я школи завжди прибране, доглянуте. Обслуговуючим персоналом проводиться скошування трави на газонах, винесення і періодичне вивезення сміття з території школи.

(7) Педагогічний колектив нараховує 16 педагогів, з них 15 мають вищу освіту. Вищу кваліфікаційну категорію має 1 вчитель, І кваліфікаційну категорію – 15 вчителів, ІІ кваліфікаційну категорію – 1 вчитель. (8)

(9) Гарячим безкоштовним харчуванням на кінець 2017/2018 навчального року  було  забезпечено 70  учнів початкових класів та 8 дітей пільгових категорій – 52 % від загальної кількості учнів школи. За рахунок батьківської плати харчується 20 учнів.

Педагогічний колектив працює над проблемою «Системно-діяльнісний підхід в освітньому процесі як основа реалізації копетентісно-орієнтованої моделі освіти». Учителі школи беруть активну участь  у районних конкурсах, онлайн-конференціях, засіданнях методичних об’єднаннях, районних семінарах, у проведенні семінарах-практикумах. (10) Адміністація школи змогла поставити питання про підвищення проходження онлайн курсів на найвищий рівень – всі вчителі початкової ланки отримали сертифікати на платформі ed Еra  в категорії «Початкова освіта» (Мороз Р.І., Гоменюк Л.М, Осадча В.О. Приходько А.О., Топоренко В.М.), «Робота з дітьми з особливими освітніми потребами»  (Мороз Р.І.), вчителі прийшли навчання т а отримали сертифікати з курсу  «Вчимося жити разом» (Мороз Р.І., Гоменюк Л.М, Осадча В.О. Приходько А.О., Подолько І.В.).

               Під час навчального року керувала роботою педагогічної ради. Проведено 8 засідань на яких розглянуті важливі питання, що стосуються вдосконалення навчально-виховного процесу. Педагогічні ради на теми: «Урок в умовах компетентнісно-діяльнісного підходу», «Сучасні психолого-педагогічні підходи до розвитку обдарованості  школярів в умовах особистісно – орієнтованого навчання та виховання», розглянуті питання щодо оцінювання результативності навчань учнів, техніки безпеки під час навчально-виховного процесу, виховних форм роботи з учнями школи,  порядок вибору підручників для учнів 5, 10 класів та про порядок зарахування учнів для 1-х класів.

          Педагогічний колектив школи постійно працює над удосконаленням фахової майстерності при підготовці до інтерактивних засідань педагогічної ради,  відпрацьовуючи при підготовці систему роботи по здійсненню індивідуального підходу до особистості дитини, на кожному уроці з урахуванням вікових категорій для підвищення рівня якості освіти відповідності форм і методів викладання європейським стандартам, удосконалення самостійних методів навчання учнів (педагогічна рада. Систематично здійснюються моніторингові дослідження якості освіти індивідуальних особливостей учнів, процесів адаптації учнів при переході від початкової до середньої школи.

До послуг учнів – 12 навчальних кабінетів, комп’ютерний клас (11 ПК), спортивна зала, футбольний майданчики,  майстерня, їдальня.

Бібліотечний фонд налічує 1891 примірників художньої та навчальної літератури. 

За навчальним закладом закріплено територію обслуговування с.Блиставиця, на якій станом на 1 вересня 2017 року проживає дітей і підлітків віком від 6 до 18 років -138 чоловіки. Під моїм керівництвом проведено якісно аналіз навчання (станом на 1 вересня) всіх дітей і підлітків території обслуговування. Зібрано підтверджувальні довідки про навчання дітей і підлітків, які навчаються в інших навчальних закладах.

            Станом на 5 вересня минулого року у закладі нараховувалося 151 учнів. Питанням зарахування та відрахування учнів упродовж навчального року знаходилося під моїм особистим контролем. На початок навчального року на підставі всіх документів (заяви батьків, медичні картки, копії свідоцтв про народження) наказом зараховано та укомплектовано  перший клас ( 15  учнів).

            Мною вжиті заходи щодо ознайомлення учнів та їхніх батьків з умовами зарахування до закладу, статутом, правилами трудового розпорядку.

            Організувала активну співпрацю вчителів, медичного працівника, практичного психолога, батьків. Результатом такої співпраці  стало суттєве поліпшення вивчення індивідуальних можливостей та стану здоров’я дітей , надання практичної допомоги батькам, учителям з питань здійснення особистісно зорієнтованого навчання, спільна підготовка і проведення батьківських зборів, активна участь батьків у бесідах на психолого-педагогічну тему. Сподіваюсь, що така співпраця буде продовжуватись.

            Здійснено організаційну роботу з формування 10-го класу. Завдяки нашим спільним діям вдалося вчасно охопити 6 випускників 9-х класів навчанням у закладі.

          Цього року почав функціонувати   сайт школи, де висвітлено всю інформцію про навчальну, виховну  та позашкільну діяльність роботи школи. Також,  міститься інформація, для тих школярів, які хочуть навчатися у нас, про зарахованих дітей до 1-го класу нашого мікрорайону, інформаційна відкритість, щодо використання коштів. Активно функціонує наша стонінка у фейсбук, де не лише адміністрація висвітлює основну діяльність школи, але й батьки долучаються діяльності.  Кількість переглядів свідчить про тре, що батьки є активними учасниками освітнього процесу.  

            Предметом особливої управлінської діяльності у цьому навчальному році була адаптація до навчання 1-го та 5-го класів. Був проведено нараду при директору присвячену питанню адаптації. Мета наради було вивчити реальні навчальні можливості учнів, організувати роботу з учнями, які мають труднощі у навчанні, та обдарованими дітьми. Усі учні завершили добре, звернень щодо проблем від класних керівників чи батьків не було.

           Постійно здійснювався  контроль за відвідуванням учнями навчального закладу, спільно з заступником директора з навчально-виховної роботи, класними керівниками з’ясовував причини відсутності на уроках. Учні, які тимчасово не відвідували навчальний заклад подавали медичні довідки чи письмові пояснення від батьків про причини відсутності дитини на уроках. Виправдала себе  система швидкого реагування, коли за адресою проживання виїжджала комісія у складі директора школи, заступника директора з НВР, голови профспілки Мороз Р.І., спілкування з батьками дитини у такому форматі дає позитивні результати. Дуже серйозні проблеми мали з відвідуванням школи   учениця Зацерковна Т., Коркішко Я., Стрельченко Д.  В установленому порядку порушували клопотання про незадовільне відвідування навчального закладу вище вказаними учнями. Питання відвідування знаходило своє систематичне відображення на нарадах при директорові, засіданнях педагогічних рад.

            Рішенням педагогічної ради № 5 від  25.05.2017 року, яке затверджено наказом учнів 1-8, 10-го класу переведено до наступного класу. Із навчального закладу з врученням свідоцтв про базову загальну середню освіту  випущено  6 учнів, атестатів про повну загальну середню освіту  буде вручено  6 випускникам.

            Навчально-виховний процес здійснювався відповідно до робочого навчального плану, та затвердженого річного плану роботи закладу, спільним рішенням педагогічної ради школи  № 10  від 31.08.2017 року.

            Щоб удосконалити фізичний розвиток Пилипенко С.В. була керівником на туристичних змаганнях з пішохідного туризму в закритих приміщеннях та під час проведення національно-патріотичної гри «Джура». Відповідно до Програми підтримки та розвитку туризму в Бородянському районі та з метою популяризації здорового способу життя, розвитку активного та спортивного туризму серед учнівської молоді 30-31 травня 2018 року на базі Тетерівського державного лісового господарства відбулися відкриті змагання з техніки пішохідного туризму. 
Команда Блиставицької ЗОШ I-III ступенів зайняла III місце в районних відкритих змаганнях з техніки пішохідного туризму, II місце в конкурсі наметово-туристично побуту, Прозоровська Яна зайняла I місце в естафеті.

Культурно-естетичний напрям розвивала Прокаєва О.Ю., яка продовжувала  займатися з дітьми танцями, було сформовано декілька танцювальних та вокальний колектив «Мрія». Виступи цих колективів були окрасою усіх свят.

З питань навчально-виховної роботи було видано організаційні накази. За підсумками внутрішнього контролю видані накази: контроль ведення класних журналів, стан викладання  географії, зарубіжної літератури, фізики та захисту Вітчизни. На педагогічних радах заслуховувалось питання, щодо успішності навчання, виховання підростаючого покоління, безпеки життєдіяльності. На нарадах при директорові заслуховувались   такі питання як,  відвідування учнями навчальних занять, профілактика травматизму, покращення результатів навчально-виховного процесу, попередження суїцидальної поведінки. Але, як керівник розумію, що маю ще працювати над достатньою аналітичністю та конкретністю наказів з питань навчально-виховної роботи.

            Упродовж навчального року здійснювала  контроль за уроками (відвідано  70 уроків) та позакласними заходами (20 заходів), вивчала стан викладання  географії, зарубіжної літератури, фізики та захисту Вітчизни, здійснила 4 перевірки педагогічної та учнівської документації. За кожним контролем відповідно до річного плану роботи  навчального закладу приймались управлінські рішення (накази та проекти рішень, які прийнято на засіданні педагогічної ради)

            Найголовнішим об’єктом вважаю контроль за рівнем навчальних досягнень учнів, причому з введенням практики постійного відстеження результативності  навчальної діяльності кожного школяра з кожного предмета з початку його вивчення, замість формування знань, умінь та навичок учнів основний акцент ставимо на їхній розвиток.

            У практику ввійшло по семестрове планування контролю за результатами, проведенням директорських контрольних робіт ,що здійснюється відповідно до єдиних вимог. Щорічно адміністративному контролю підлягають визначені навчальними програмами обов’язкові види перевірок.

            Детальний аналіз результатів контролю, що проводять управлінці спільно з учителями, дає змогу відстежити причини як позитивних, так і негативних тенденцій та їх основі приймати конкретні рішення, які першочергово спрямовуються на усунення негативних тенденцій зниження рівня навчальних досягнень кожного учня з урахуванням його навчальних можливостей.

            Особливу увагу приділяла  питанням виконання навчальних програм, контролю за рівнем навчальних досягнень учнів та об’єктивністю оцінювання. Враховуючи побажання учнів та кадровий склад, зміст освіти розширено курсами, спецкурсами, факультативними курсами («Фінансова грамотність», «Креслення», «Щаслива планента»)

Нажаль протягом року траплялись випадки не об’єктивного оцінювання навчальних досягнень з боку  вчителів, що особливо непокоїть мене як керівника. Цьому питанню буде приділена велика увага у наступному  навчальному році.

            Проводила як організаційну, так і контролюючу роботу з виконання планів роботи. Безпосереднє керівництво роботою з підготовки річного плану та персональну відповідальність за його якість, а пізніше і за виконання, у нашому закладі беру на себе.

            Щотижня проводила наради із заступником з питань планування роботи закладу, підсумків виконання плану за попередній тиждень. Цілеспрямована робота з питань вдосконалення планування роботи всіх ланок життєдіяльності закладу дає свої позитивні результати  - в цьому році немає жодного випадку травмування серед дітей.

Достатньо уваги приділяла питанням розробки плану роботи на наступний навчальний рік. Наказом по школі створено комісію з розробки проекту плану, неодноразово проводила наради із членами комісії, координувала і контролювала  роботу її членів. Нині проект річного плану практично готовий.

До відома учнів та батьків доведено можливості закладу щодо використання годин варіативної складової типових навчальних планів, проведено анкетування учнів, у класах проводились батьківські збори, на яких розглянуто питання використання годин варіативної складової, зібрано заяви батьків. Проведена робота сприяла якісній розробці робочого навчального плану, задоволення освітніх потреб учнів та їх батьків.

            Адміністрація постійно працює над профілактикою правопорушень та злочинності серед учнівської молоді. Створено банк даних дітей «групи ризику», які знаходяться на внутрішньошкільному обліку. Керувала шкільною радою з профілактики правопорушень (педагоги, батьки, працівники правоохоронних органів, представники органів самоуправління). Дякуючи сільській раді та депутатському корпусу в школі зроблено відеоспостереження, що в рази збільшило захищеність школи від дії негативних сил.

            Проведено засідання, на які було запрошено учнів та їхніх батьків. Питання які заслуховувалися – це відвідування навчального закладу та проблемна поведінка учнів. Координувала роботу класних керівників, практичного психолога щодо індивідуальної роботи з учнями, схильними до правопорушень.

У встановленні чинним положенням про атестацію терміни, здійснила  усі організаційні заходи щодо її проведення. Керувала  роботою атестаційної  комісії І рівня. Створила для кожного члена комісії належні умови для вивчення роботи   педагогів, що атестувалися. 90 % педагогів мають I кваліфікаційну каткгорію, 5% вищу категорію, та 5% II категорію. Завдяки наявності чітких критеріїв оцінки діяльності педагогічних працівників, атестація відзначається відвертістю і гласністю, сприяє поглибленню товариських відносин у педагогічному колективі, є потужним мотивом фахового й особистісного зростання кожного педагога.

            У колективі сприятливий психологічний клімат.  Основну увагу приділяв роботі щодо запобігання конфліктів (наради з педколективом, бесіди з батьками та учнями)

            Однією з першочергових щоденних моїх турбот залишилось здоров’я учнівської молоді. Учні нашої школи мали змогу оздоровитись в санаторіях Ворзеля та Кичеєво – 40% дітей. Так, у процесі внутрішнього контролю за уроками та позакласними заходами звертав увагу на дотримання санітарно-гігієнічних норм щодо організації навчально-виховного процесу, ефективність використання педагогами методів і засобів щодо формування здорового способу життя, збереження і зміцнення фізичної, психічної, соціальної і духовної складових здоров’я. Ініціював та знайшов активну підтримку педагогічного колективу, батьків, учнів щодо впровадження у навчальний процес елементів, які напряму пов’язані із здоров’ям, а саме: збільшення рухової активності учнів під час уроків та у позаурочний час (використання фізкультпауз та фізкультхвилинок), організація позакласних заходів щодо формування навичок здорового способу життя (виховні години, спортивні свята тощо). Особисто контролював стан спортивних споруд на території закладу(ремонт воріт) та терміновість видалення аварійних дерев, що складали небезпеку для учасників навчального процесу.

            Спільно з класними керівниками, учителями фізичної культури, затвердили списки учнів, віднесених до підготовчої та спеціальної медичних груп. Вчитель  фізичної культури Сліпенко В.А. постійно займався з дітьми та батьками волейболом.

            Спільно із заступником з навчально-виховної роботи вжив заходи щодо відповідності розкладу уроків педагогічними  та санітарно-гігієнічним вимогам. Так, його науковий аналіз сприяв оптимальному врахуванню динаміки працездатності школярі упродовж дня та тижня. Як під час розробки робочого навчального плану, так і під час складання  розкладу уроків враховано норми щодо граничного тижневого навантаження кожного школяра.

            Здійснювала управління організацією харчування та контроль за ним. Так, у закладі  чітко визначені відповідальні за харчування, визначено їх обов’язки, затверджено графік харчування, та категорії  дітей що харчуються, кожного дня затверджено меню. Питання стану організації харчування учнів розглядалося на пед.радах при директорові.

            Медичне обслуговування учнів та працівників здійснювалося районною лікарнею та місцевим ФАП-ом. Як педагоги так і учні щорічно проходять медогляд згідно графіку. Особисто сприяю забезпеченню шкільного медичного кабінету первинними засобами надання першочергової медичної допомоги. Питання стану медичного обслуговування, роботи з профілактики захворювань серед школярів неодноразово заслухано на нарадах при директорові на постійному контролі тримав питання охорони праці та безпеки життєдіяльності учнів і працівників ,виконання запланованих заходів сприяло дотриманню правил техніки безпеки, виробничої санітарії, пожежної безпеки. Упродовж звітного періоду як з учнями, так із працівниками не було нещасних випадків.

            За участю заступника директора з виховної роботи, класних керівників, спонсорській допомозі було  організовано  роботу із соціального захисту дітей пільгових категорій (подарунки на свята)

            Відповідно до плану роботи відбулися загальношкільні батьківські збори (явка вимагає кращого) на них поряд з іншими питаннями роз’яснювати батькам обов’язки та відповідальність за розвиток дітей та здобуття ними повної загальної середньої освіти, зверталася увага на попередження дитячого  травматизму, дитячої бездоглядності, на правильне харчування дітей, дотримання санітарно-гігієнічних норм проживання тощо.

            За звітний період надходили письмові звернення (заяви, щодо розгляду певних питань). Усі вони з дотриманням встановлених термінів розглянуто та вжито заходи щодо уникнення проблемних питань у майбутньому.

            Все важче вирішувати фінансово-господарські проблеми навчального закладу (оновлення матеріально-технічної бази, ремонти...)

НАДХОДЖЕННЯ: Держава – 0 гривень, селищна рада –  140тис. гривень (виділення коштів на канцтовари, стенди,миючі засоби, ремонт оргтехніки, акустичної системи, проектор, медичне обладнання – тонометр, дидактичний матеріал, туристичне обладнання та періодичні видання). За кошти батьків  - поточне функціонування школи.

            Я зупинилася на основних питаннях моєї управлінської діяльності, але ще було чимало короткотривалих та довготривалих питань, які вимагали певного часу та зусиль для вирішення.

            Наявні результати і здобутки – це не лише моя особиста заслуга, це кропітка, наполеглива праця заступників директора, кожного педагога, батька та громади. За це їм щира вдячність.

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Comments:
Only authorized users can leave comments.